Metal City Radio (alternative player)

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

"Έφυγε" ο Robin George

Ο κιθαρίστας και παραγωγός Robin George, που έκανε το όνομά του τη δεκαετία του 1980 με το άλμπουμ του "Dangerous Music" και συνεργάστηκε με τους Robert Plant, Magnum, Glenn Hughes και Phil Lynott, πέθανε σε ηλικία 68 ετών. 

Ο George γεννήθηκε στο Wolverhampton και κυκλοφόρησε το πρώτο του EP, το "History" με έξι κομμάτια, το 1983. 

Το εμβληματικό Kerrang! στο εξώφυλλο του, τον απεικόνιζε με μια κιθάρα BC Rich που κάποτε ανήκε στους Slade, κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά –περιγράφοντάς τον ως «The Axe of Tomorrow» – και ακολούθησε το ντεμπούτο άλμπουμ "Dangerous Music" το 1984. 

Στο οποίο συμμετείχαν, ο πληκτράς των Magnum, Mark Stanway, ο μετέπειτα μπασίστας των The Who, Pino Palladino, ο τότε ντράμερ των Judas Priest, Dave Holland και ο Phil Lynott των Thin Lizzy. 

Ο Robin George – ο οποίος είχε περάσει από οντισιόν για τους Thin Lizzy αρκετά χρόνια νωρίτερα – ανταπέδωσε τη χάρη, παίζοντας στο σόλο single "Nineteen" του Lynott το 1985.

«Μου ζήτησε να πετάξω μέχρι το Νιούκαστλ μαζί του για να προωθήσω το σινγκλ σε μια τηλεοπτική εκπομπή που ονομάζεται Razzmatazz», είχε πει ο Robin George στο Classic Rock το 2015. 

«Στο αεροδρόμιο του Νιούκαστλ έψαξαν εμένα και την κιθάρα μου, αλλά άφησαν τον Phil να περάσει έτσι απλά. Στο τηλεοπτικό στούντιο αργότερα μου έκλεισε το μάτι και μου πέταξε ένα τεράστιο κομμάτι ναρκωτικής ουσίας.

«Στο αεροπλάνο για το σπίτι, ο Phil ζήτησε από τον Brian Downey και μένα να ξανασχηματίσουμε τους Thin Lizzy και συμφωνήσαμε και οι δύο. 

Κάναμε λοιπόν κάποιες ηχογραφήσεις στο στούντιο, στον πίσω κήπο του στο σπίτι του στο Kew τον Δεκέμβριο [1985]. 

Πήγαν όλα τέλεια και κάναμε ένα διάλειμμα για τα Χριστούγεννα. 

Ο οδηγός του με πήγε στο σταθμό και ο Phil ήρθε μαζί μας για τη βόλτα. Καθώς φτάσαμε στο Euston, ο Phil ζήτησε την κασέτα του υλικού που δουλεύαμε, λέγοντας ότι ήθελε να το ακούσει κατά τη διάρκεια των διακοπών. Του το έδωσα φυσικά.

«Λίγες μέρες αργότερα δούλευα στο στούντιο μου όταν μου τηλεφώνησε ένας ραδιοφωνικός σταθμός στο Στόουκ, ζητώντας μου να σχολιάσω τον θάνατο του Phil. Με συγκλόνισε. Ήξερα ότι ήταν άρρωστος, αλλά όχι τόσο πολύ. 

Είπα στον DJ να το βουλώσει - πόσο αντιεπαγγελματικό ήταν αυτό. 

Δυστυχώς, η κασέτα του υλικού μας δεν κατάφερε να ξαναβγεί στην επιφάνεια μετά τον θάνατό του. Ήταν το μοναδικό αντίγραφο».

Ο Robin George έπαιξε και με τον πρώην frontman των Uriah Heep, David Byron στους Byron Band, και έπαιξε επίσης με τους Roy Wood, The Climax Blues Band, Magnum, Notorious – με τον πρώην τραγουδιστή των Diamond Head, Sean Harris – με τους Asia και με τους Damage Control (με τον πρώην μπασίστα των UFO Pete Way, με τον ντράμερ των AC /DC/The Firm, Chris Slade και με τον frontman των Quireboys, τον Spike). Ηχογράφησε επίσης ένα άλμπουμ με τον Glenn Hughes, το "Sweet Revenge", το 1989, το οποίο παρέμεινε ακυκλοφόρητο μέχρι το 2008.

Ο Robin Geoerge ήταν στην παραγωγή για το πρώιμο σινγκλ των Diamond Head "Sweet & Innocent", καθώς και στα άλμπουμ των Quartz και Witchfinder General, καθώς και στο glam metal άλμπουμ "Stakk Attack" των Wrathchild. 

Έγραψε επίσης το "Red for Danger" με τον Robert Plant, ένα τραγούδι που εμφανίζεται στη συλλογή "Sixty-six To Timbuktu" του πρώην frontman των Led Zeppelin.

Ο Robin George συνέχισε να κυκλοφορεί τα δικά του άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένου ενός σίκουελ του "Dangerous Music", το "Dangerous Music II", του 2015. Το τελευταίο του άλμπουμ ήταν το "Wilderness", που κυκλοφόρησε το 2021. 

Τέλος συμμετείχε στη συλλογή "Ace In My Hand", που κυκλοφόρησε πέρυσι, από το Classic Rock.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την προσωπική του σελίδα στο Facebook.

«Την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 11.45 ο πανέμορφος Robin μας άφησε αυτόν τον κόσμο και πέταξε μακριά στην επόμενη ζωή όπου ελπίζουμε να διασκεδάζει με την οικογένεια, τους φίλους και τους μουσικούς που αγάπησε και έχασε όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Robin έδινε μάχη με μια μακροχρόνια ασθένεια, αλλά από τα Χριστούγεννα έγινε φανερό ότι δεν θα ζούσε για πολύ σε αυτόν τον κόσμο. Ήταν συντετριμμένος όταν δεν ήταν πλέον σε θέση να παίζει τις αγαπημένες του κιθάρες, αλλά συνέχισε να γράφει τραγούδια, να δίνει συνεντεύξεις, να κάνει βίντεο και να διηγείται την ιστορία του εδώ στο Facebook και μέσα από τη βιογραφία του.

Ήθελε απεγνωσμένα η μουσική του να συνεχίσει να ζει, γιατί η μουσική ήταν στην καρδιά και την ψυχή του. Ο Robin αφήνει πίσω του τη λατρεμένη του σύζυγο, 4 αγαπημένα παιδιά, 2 όμορφες αδελφές, 9 υπέροχα εγγόνια, πολλούς αγαπημένους φίλους και την οικογένεια των ζώων που έσωσε όλα αυτά τα χρόνια.

Είμαστε συντετριμμένοι γιατί δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος Robin George. Η δύναμη της αγάπης είναι πάντα μαζί σας.

Είσαι τώρα με τους αγγέλους σου».