Metal City Radio (alternative player)

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Έκοψαν συναυλία των "Scorpions" στο Κάστρο Μυτιλήνης!


Οι ευκαιρίες διεθνούς προβολής που παρουσιάζονται για το νησί (και την περιοχή μας γενικότερα) δεν είναι συχνό, αλλά μάλλον σπάνιο φαινόμενο. Εύλογο, λοιπόν, είναι να προσπαθούν οι τοπικοί φορείς να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο εάν και εφόσον τους δοθεί κάποια σχετική ευκαιρία. Κάτι τέτοιο επιχείρησε να κάνει και η Νομαρχία εκμεταλλευόμενη τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισε για το νησί μας ένας απ' τους μάνατζερ του διάσημου συγκροτήματος Scorpions, προτείνοντας τη διοργάνωση μιας συναυλίας στο νησί το Σεπτέμβρη που μας έρχεται, η οποία θα μας έφερνε πολύ κόσμο μια και το συγκρότημα φέτος κάνει την τελευταία του τουρνέ πριν τη διάλυσή του και τραβάει σαν μαγνήτης το κοινό στις τελευταίες του εμφανίσεις. Ωστόσο η Νομαρχία φαίνεται πως λογάριασε "χωρίς τον ξενοδόχο", που δεν ήταν άλλος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), που φοβούμενο "απαξίωση και καταπόνηση" του μνημείου απαγόρευσε τη συναυλία στο Κάστρο. Η Νομαρχία αντιπροτείνει τώρα στους διοργανωτές το χώρο των αλυκών του Πολιχνίτου. Αν τον αποδεχτούν έχει καλώς. Το νησί μας θα γευτεί τα πλεονεκτήματα μιας διεθνούς προβολής εν μέσω μιας κρίσιμης τουριστικής χρονιάς. Εάν όχι, τότε θα έχουμε χάσει μια ακόμα σημαντική ευκαιρία...
Αναλυτικότερα:
Τους Σκόρπιονς (Scorpions) στη Λέσβο επιχείρησε να φέρει η Νομαρχία για μια συναυλία στο Κάστρο της Μυτιλήνης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.
Το γεγονός θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως πρωταπριλιάτικη είδηση, όμως ο Απρίλιος είναι λίγο μακριά και η είδηση είναι αληθινή. Ωστόσο η φιλόδοξη αυτή ενέργεια συνάντησε ήδη το πρώτο εμπόδιο, που δεν είναι άλλο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο απέρριψε στην τελευταία του συνεδρίαση την αίτηση της Νομαρχίας για τη συναυλία στο Κάστρο της Μυτιλήνης. Και προκειμένου να μην υπάρξουν παρανοήσεις να διευκρινίσουμε ότι το αίτημα της Νομαρχίας δεν αφορούσε τον μικρό χώρο του κάστρου, όπου γίνονται το καλοκαίρι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου, αλλά το κεντρικό σημείο του φρουρίου (θέλουν 200 στρέμματα), με δεδομένο ότι οι διοργανωτές ζητούν χώρο για τουλάχιστον 10.000 θαυμαστές του συγκροτήματος.

Εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας
Αν οι Σκόρπιονς δεν αποσύρουν μετά από αυτήν την εξέλιξη το ενδιαφέρον τους, τότε η Λέσβος χάνει τη δυνατότητα να διοργανώσει μια εκδήλωση διεθνούς εμβέλειας, καθώς το ροκ συγκρότημα έχει εκατομμύρια φίλους σε όλο τον κόσμο, κάποιοι εκ των οποίων ταξιδεύουν σε άλλες χώρες προκειμένου να παρακολουθούν τις συναυλίες του. Υπάρχει όμως και ένα ιδιαίτερο στοιχείο που κάνει την εκδήλωση ακόμα πιο "δυνατή". Οι Σκόρπιονς θα πραγματοποιήσουν τους ερχόμενους μήνες την τελευταία διεθνή περιοδεία τους σε όλο τον κόσμο, καθώς μετά από αυτήν το συγκρότημα θα διαλυθεί. Οι συντελεστές του συγκροτήματος έλαβαν απόφαση να αποσυρθούν από την ενεργό δράση λόγω ηλικίας, πέρα από το γεγονός ότι από την εδώ και χρόνια παρουσία τους στη διεθνή μουσική σκηνή έχουν κερδίσει αμύθητες περιουσίες αμύθητες περιουσίες.
Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι το γεγονός της "τελευταίας περιοδείας" ανεβάζει κατακόρυφα το ενδιαφέρον των φίλων του συγκροτήματος, οι οποίοι θεωρούν την κάθε συναυλία αυτής της περιοδείας ως "ιστορική στιγμή". Πέρα όμως από την εξασφαλισμένη επιτυχία της κάθε συναυλίας, θα πρέπει να σημειώσουμε και την διεθνή προβολή των περιοχών από όπου θα περνούν οι Σκόρπιονς. Και ακόμα κάτι. Τα καλύτερα πλάνα από τις κυριότερες συναυλίες τους θα συγκεντρωθούν σε ένα επετειακό (κατά κάποιο τρόπο) βίντεο, το οποίο και θα αφήσουν οι Σκόρπιονς ως παρακαταθήκη για τον κόσμο τους αποχωρώντας από την ενεργό δράση.

Πώς κι έτσι;
Το σοβαρότερο ερώτημα όλων είναι πώς το συγκρότημα επέλεξε την όχι και τόσο προβεβλημένη Λέσβο για τη συναυλία τους στην Ελλάδα έναντι άλλων περιοχών της χώρας μας, οι οποίες είναι σαφώς πιο γνωστές στο εξωτερικό.
Το περασμένο καλοκαίρι στη Λέσβο βρέθηκε για διακοπές ένα στέλεχος από το επιτελείο των μάνατζερ που υποστηρίζουν τους Σκόρπιονς. Το στέλεχος του συγκροτήματος ενθουσιάστηκε από τις ομορφιές της Λέσβου, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι συνδέεται και φιλικά με έναν συμπατριώτη μας σεφ. Ο τελευταίος ήταν το άτομο που μεσολάβησε φέρνοντας το συντελεστή του συγκροτήματος κοντά με τη Νομαρχία, η οποία έδειξε αμέσως ενδιαφέρον να υποστηρίξει τη διοργάνωση.
Η πρόταση της Νομαρχίας ήταν η συναυλία να δοθεί στις Αλυκές Πολιχνίτου, πέρασε όμως σε δεύτερη προτεραιότητα, καθώς ζητήθηκε από πλευράς συγκροτήματος το Κάστρο.
Η Νομαρχία υπέβαλε το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη συνέχεια εισήχθη προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Δυστυχώς όμως το ΚΑΣ το απέρριψε. Τα μέλη του εκτίμησαν ότι η συναυλία θα "απαξιώσει" και θα "καταπονήσει" το μνημείο. Η συναυλία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τη νύχτα της πανσελήνου στις 4 Σεπτεμβρίου. Το ΚΑΣ απάντησε στη Νομαρχία ότι μπορεί να τη διοργανώσει στο γήπεδο Μυτιλήνης.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι, η Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Ιωάννα Μακρή (με την οποία δεν κατέστη δυνατό χθες να μιλήσουμε καθώς βρισκόταν σε πολύωρη σύσκεψη) εισηγήθηκε θετικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το Κάστρο της Μυτιλήνης αποτελεί αχανή έκταση». Όταν μάλιστα τα μέλη του Συμβουλίου αμφισβήτησαν κατά πόσο τα μνημεία εντός του κάστρου θα είναι ασφαλή, η κ. Μακρή ματαίως επαναλάμβανε πως ο χώρος είναι μεγάλος και πως η συναυλία θα δοθεί σε απόσταση μέτρων από αυτά.
Είναι κι αυτό ένα από τα παράλογα σε τούτη τη χώρα, το ΚΑΣ να αρνείται να διαθέσει το Κάστρο για να γίνει μια συναυλία που θα προβάλλει τη χώρα και τον τόπο μας, ενώ την ίδια ώρα η Μυτιλήνη έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία να διαθέτει κανονικό αυτοκινητόδρομο ο οποίος περνά μέσα από το Κάστρο!

Η Νομαρχία
Πάντως οι Scorpions διά των εκπροσώπων τους αναλαμβάνουν, με ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας, τη φύλαξη του χώρου, ενώ υπάρχει και η πληροφορία ότι προσφέρθηκε για εθελοντική φύλαξη το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Μάταια όμως. Το συγκρότημα (και μαζί μ' αυτό και η Λέσβος) "τιμωρήθηκε".
Η Πορτογαλία πάντως τους έδωσε για αυτή την περιοδεία ένα μεσαιωνικό μοναστήρι όπως και άλλες χώρες μνημεία τους. Εμείς, όχι!
Όπως πληροφορηθήκαμε, η Νομαρχία μετά την ως άνω αρνητική εξέλιξη, μάθαμε ότι θα αντιπροτείνει στο συγκρότημα, η συναυλία να γίνει στις Αλυκές του Πολιχνίτου.
Αν το συγκρότημα δεχθεί να κάνει τη συναυλία στις Αλυκές, η Λέσβος θα έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς πέραν της διεθνούς προβολής θα τονωθεί και οικονομικά μέσα στο Σεπτέμβριο από την έλευση φίλων του συγκροτήματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν όμως δεν δεχθούν οι Σκόρπιονς προτιμώντας δελεαστικότερη πρόταση από άλλη περιοχή της Ελλάδας, τότε απλά... παίξαμε και χάσαμε!

Συντάκτης: Στρατής Σαμιώτης

http://aiolikanea.gr/news/main/detail.php?ID=40828