Metal City Radio (alternative player)

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

TRADE MARK – FATAL BLUES (MBI) 1992


Οι “Trade Mark” δημιουργήθηκαν την άνοιξη του 1991 από τους: Άγγελο Καλαντζή (φωνή), Παναγιώτη-“Θεό”- Τούντα (μπάσο), Σωτήρη Φεγγίτη (κιθάρα-πλήκτρα) και Χρήστο Διακουμή (τύμπανα).
Μετά από λίγο διάστημα κυκλοφόρησαν το πρώτο τους demo.
Η πρώτη τους εμφάνιση ήταν στο bar “Graceland” και σηματοδοτήθηκε από την απόφαση του Παναγιώτη να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη ζωγραφική.
Στη θέση του ήρθε ο Νίκος Λαζάκης και το συγκρότημα πέρασε όλο το καλοκαίρι σ’ ένα υπόγειο, παίζοντας μουσική.
Η συμμετοχή τους σε ένα ανοιχτό festival το Σεπτέμβριο ήταν η πρώτη τους πολύ καλή στιγμή και ακολούθησε η εμφάνιση τους στο «Δεκαήμερο Ελληνικών συγκροτημάτων», που διοργανώθηκε από την εταιρεία «Μολών Λαβέ» στο “Ρόδον”, τον Οκτώβριο.
Όταν έκλεισαν οι κουρτίνες, ο Άκης Λαδικός, παραγωγός της εταιρείας ΜΒΙ, τους πλησίασε και τους πρότεινε συνεργασία.
Λίγες μέρες αργότερα το ΕP “Fatal Blues” ήταν έτοιμο.

Ηχογραφήθηκε τον Νοέμβριο του 1991 στο studio “Praxis”, με ηχολήπτη τον Κώστα Παρίση και σε 65 ώρες ήταν έτοιμο.
Περιείχε πέντε κομμάτια, τα: “Too Late”, “Burn the Sky”, “Gold Love”, “In the Prison Sell” και Fatal Blues”.

Ο δίσκος βγήκε στην αγορά τον Απρίλη του 1992.
Ακολούθησαν πολλά live με κορυφαίο το (διήμερο) support στον Ian Gillan,στο “Ρόδον”.
Η επίσημη κυκλοφορία του “Fatal Blues”, τον Απρίλη του 1992, πήρε καλές κριτικές από τον τύπο και συνοδεύτηκε από το video clip του ομώνυμου κομματιού.
Το κοινό έδειξε αμέσως να συμπαθεί τους Trade Mark και τους ανέδειξε πρώτους σε δημοψήφισμα το Δεκέμβριο του 1992, στις κατηγορίες “Καλύτερο Συγκρότημα” και ”Καλύτερος Δίσκος”.
Οι συναυλίες της περιόδου εκείνης που ξεχωρίζουν, ήταν το support στους NAZARETH στο Λυκαβηττό, η κοινή εμφάνιση με τους “YEAH” και “COSMIC TEDS” στο “Ρόδον” και η συμμετοχή στο party για τα 3 χρόνια του “Rock FM” (επίσης στο «Ρόδον»), που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε από την MBI (οι TRADE MARK συμμετείχαν στο δίσκο με 2 διασκευές, στα “Enter Sandman” και “Walking By Myself”).
Ο Γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός “MCM” δείχνει ενδιαφέρον, προβάλλει το video clip και την άνοιξη του 1993 το συγκρότημα συμμετέχει σε συναυλία διοργανωμένη από το “MCM”, στο ξενοδοχείο “Caravel”.
Στην στοργική αγκαλιά της μαμάς πατρίδας χώθηκε πρώτος ο Χρήστος, λίγο πριν το καλοκαίρι του 1993.
Η μεγάλη στιγμή για τη μπάντα ήταν οι δυο συναυλίες με τους SCORPIONS στο στάδιο της Νέας Σμύρνης και στο στάδιο “Levski” στη Σόφια, Βουλγαρία, μπροστά σε δεκαπέντε και τριάντα χιλιάδες άτομα, αντίστοιχα.
Μετά, τα μέλη του group αποφάσισαν να κάνουν πολύμηνες διακοπές σε φυλάκια ανά την Ελλάδα.
Στα οχτώ χρόνια που πέρασαν ο καθένας ξεχωριστά συνέχισε να ασχολείται με τη μουσική, και οι Άγγελος, Σωτήρης, Χρήστος αποφάσισαν να κάνουν πάλι μουσική μαζί.
Το 2002 κυκλοφόρησε το Fatal Blues σε cd με 4 bonus τραγούδια τα: “Diggin my Grave” (Demo recording), “Should” (Demo recording), “The Escape” (Demo recording) και “Tears in Your Eyes” (Live).

ΥΓ1. Κάπου… σε κάποια βιντεοκασέτα πρέπει να έχω την εμφάνιση τους στο Αγκάθι καθώς και αποσπάσματα από αυτές σε Λυκαβηττό και Ρόδον (τις είχαμε παρουσιάσει, τότε, στο τηλεοπτικό METAL CITY, το συγκρότημα το είχαμε φιλοξενήσει και στην ραδιοφωνική μας εκπομπή).
ΥΓ2. Όλα τα στοιχεία τα πήρα από το site του συγκροτήματος.
ΥΓ3. Είχα την τύχη να σπουδάσω μαζί με τον Χρήστο στην ίδια σχολή ηχοληπτών.