Metal City Radio (alternative player)

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Ασφαλιστικά Μέτρα του Δήμου Καλλιθέας εναντίον της ΕΤΑΔ και των διοργανωτών του Release Athens

Λίγα 24ώρα πριν την έναρξη του Release Athens και η ένταση μεταξύ του Δήμου και των διοργανωτών κορυφώνεται, με τους κατοίκους Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου να στέλνουν ανοιχτή επιστολή κατά της ΕΤΑΔ και τον Δήμαρχο Καλλιθέας Κώστα Ασκούνη να καταθέτει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων.

Ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν την Παρασκευή 31 Μαΐου ο Δήμος Καλλιθέας και εκπρόσωποι της Κίνησης Δημοτών Καλλιθέας καθώς και του Παλαιού Φαλήρου εναντίον της ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και εναντίον της διοργανώτριας εταιρείας του Φεστιβάλ Release Athens, εκκαλώντας τη διοργανώτρια ιδιωτική εταιρεία «Release Festival», καθώς όπως υποστηρίζουν δεν έχει ζητήσει τη χορήγηση διοικητικής άδειας από το Δήμο για τη διοργάνωση των συναυλιών. Οι κάτοικοι και ο δήμαρχος καταγγέλλουν επίσης τα προβλήματα που φαίνεται να δημιουργούνται από το θόρυβο και τις κατασκευές στον συναυλιακό χώρο που παρακωλύουν την πρόσβαση στην παραλιακή ζώνη.

Θυμίζουμε ότι από τον Ιανουάριο, ο Δήμαρχος Καλλιθέας, κύριος Κώστας Ασκούνης, είχε συναντηθεί με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), κυρία Ηρώ Χατζηγεωργίου, με αφορμή τον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση για 40 χρόνια τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου που περιλαμβάνει το Κλειστό Γήπεδο Tae Kwon Do, την Πλατεία Νερού και το Γυάλινο Κτίριο, για να εκφράσει τη διαφωνία της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης, στην πρόθεση της Εταιρίας για την παραχώρηση της Πλατείας Νερού σε ιδιώτη για 40 χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 2024, ο κύριος Ασκούνης είχε απευθύνει επιστολή στους βουλευτές όλων των κομμάτων του Νοτίου Τομέα Αθηνών για να τους ενημερώσει για τη δυσαρέσκεια και τις καταγγελίες των κατοίκων, αλλά και για τα ζητήματα που δημιουργεί η μακροχρόνια εκμίσθωση της Πλατείας Νερού στην ΕΤΑΔ. Στην επιστολή είχε τονίσει, αφενός το δικαίωμα των κατοίκων για ελεύθερη πρόσβαση στο χώρο της πλατείας και στο παραλιακό μέτωπο, αφετέρου την έντονη ηχορύπανση και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που δημιουργούνται τις ημέρες των συναυλιών στην Πλατεία Νερού.

Οι κάτοικοι της Καλλιθέας με τη σειρά τους, κατόπιν κλήσης σε διαμαρτυρία από την Επιτροπή Κατοίκων Καλλιθέας για την απόφαση της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου, συνέλλεξαν 1.291 υπογραφές, οι οποίες κατατέθηκαν στη Διευθύνουσα Σύμβουλο της ΕΤ.Α.Δ. κ. Ηρώ Χατζηγεωργίου στις 4 Μαρτίου του 2024. Οι υπογραφές συνοδεύθηκαν από κείμενο που τόνιζε τη συλλογική δυσαρέσκεια για τη μετατροπή της Πλατείας Νερού σε συναυλιακό χώρο και τη σημασία της ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσιους χώρους και μάλιστα σε διεξόδους προς τη θάλασσα.

Στις 12 Απριλίου 2024, ο Δήμαρχος Καλλιθέας, κύριος Κώστας Ασκούνης, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων (ή απόπειρας αυτών) αναφορικά με την προκήρυξη της διενέργειας ηλεκτρονικού ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού από την «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» για τη μακροχρόνια εκμίσθωση τμήματος της Ζώνης ΙΙΙ του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, στην οποία περιλαμβάνεται και η Πλατεία Νερού.

Ο κύριος Ασκούνης είχε δηλώσει τότε σχετικά με τη μήνυση: «Σήμερα ζητήσαμε την συνδρομή του αρμοδίου κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου η Δικαιοσύνη να ελέγξει την νομιμότητα του διαγωνισμού της ΕΤΑΔ που αφορά την Πλατεία Νερού και γενικότερα το παραλιακό μέτωπο. Για το Δήμο Καλλιθέας, η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των δημοτών μας στον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο χώρο της πόλης μας και φυσικά η διασφάλιση ενός ήσυχου και πολιτισμένου περιβάλλοντος είναι πρωταρχικής σημασίας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των δημοτών της πόλης μας. Μία ευνομούμενη πολιτεία έχει χρέος και καθήκον να προστατεύει το θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών σε ένα πολιτισμένο, ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον».

Όμως, στις 31 Μαίου, με τη συναυλιακή περίοδο να πλησιάζει και τους διοργανωτές να ετοιμάζονται ώστε να διαμορφώσουν την Πλατεία Νερού σε συναυλιακό χώρο και αυτό το καλοκαίρι, ο Δήμος Καλλιθέας από κοινού με εκπροσώπους της Κίνησης Δημοτών Καλλιθέας κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και εναντίον της διοργανώτριας εταιρείας του Φεστιβάλ Release Athens.

Τα ασφαλιστικά μέτρα στηρίζονται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τους ενάγοντες, η διοργανώτρια ιδιωτική εταιρεία «Release Festival» δεν έχει ζητήσει τη χορήγηση διοικητικής άδειας από το Δήμο για τη διοργάνωση των συναυλιών, ενώ αναφέρονται επίσης τα προβλήματα που δημιουργούνται από το θόρυβο και τις αυθαίρετες αυτοσχέδιες κατασκευές που εμποδίζουν την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των κατοίκων προς την παραλιακή ζώνη.

Ως ημερομηνία εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων έχει oριστεί η 6η Ιουνίου, μόλις 3 ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του Release Athens, με χιλιάδες εισιτήρια να έχουν πωληθεί για τις 12 συναυλίες στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Από την πλευρά του Release Athens Festival, στις 31 Μάϊου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News247 ο Γενικός Διευθυντής τους, κύριος Γιάννης Μιράμπιτας, τόνισε τη θετική επίδραση του φεστιβάλ στην οικονομία και στον τουρισμό.

Ο κύριος Μιράμπιτας δεν αναφέρθηκε στη διαμάχη που έχει δημιουργηθεί, στάθηκε όμως στις αξίες και τους σκοπούς του φεστιβάλ, καθώς και τη θετική συμβολή που, κατά τη γνώμη του, έχει για την κοινότητα. 

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το φεστιβάλ εκπονεί σε ετήσια βάση ένα διευρυμένο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το οποίο εστιάζει σε παροχές που αφορούν σε ΑΜΕΑ, κοινωνικά ή οικονομικά αδύναμες ομάδες και άλλες σημαντικές δράσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία είτε με τους όμορους δήμους είτε με επιλεγμένα ιδρύματα. 

«Φέτος, μεταξύ άλλων υλοποιούμε αντίστοιχες ενέργειες σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου, τον Δήμο Π. Φαλήρου, ενώ το 2023, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προχωρήσαμε σε δωρεά ύψους 500.000 ευρώ με αποστολή την ενίσχυση φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών που έχουν ως αντικείμενό τους την ψυχική υγεία» σχολίασε.

Όπως ανέφερε ο κύριος Μιράμπιτας, στόχος του Release Athens είναι η ανάδειξη της Αθήνας ως κορυφαίο συναυλιακό προορισμό ενώ δήλωσε πως τα τελευταία χρόνια το φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης που προκαλεί αλλά και της ανάδειξης της χώρας στα social media των καλλιτεχνών και των θεατών που έρχονται από το εξωτερικό: «Θεωρώ πως έχουμε συνεισφέρει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση – και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε – παρουσιάζοντας κάθε χρόνο ένα πολυσυλλεκτικό lineup, χωρίς περιορισμούς και στεγανά, προσφέροντας στο ελληνικό (και όχι μόνο) κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει shows υψηλών προδιαγραφών, με άνεση και ασφάλεια, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία αναμνήσεων που θα μας συντροφεύουν “για μια ζωή”».

Τέλος, μαθαίνουμε ότι οι διοργανωτές του Release Athens Festival ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για να μην τιναχθούν όλα στον αέρα.

Όμως "ακούσαμε" ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και όσων αφορά την μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη, αναφορικά με τη νομιμότητα της προκήρυξης, προσανατολίζεται προς τη μεριά του δημάρχου και όχι της διοργανώτρια εταιρείας.

Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά καλείται να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, λίγο πριν οι πολίτες δώσουν την ετυμηγορία τους στην κάλπη για τις ευρωεκλογές, και με τον κίνδυνο ενός μπούμερανγκ, διαλέγοντας πλευρά...