Metal City Radio (alternative player)

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

«Eφυγε» και ο ηθοποιός Γ. Καμπανέλλης

Εκλεισε την Κυριακή ο κύκλος της ζωής ενός αγαπημένου προσώπου της εποχής του μαυρόασπρου ελληνικού κινηματογράφου, του Γιώργου Καμπανέλλη. Είχε γεννηθεί το 1930 στη Νάξο και ήταν αδελφός του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη. Την πρώτη του επαφή με την τέχνη είχε ως σπουδαστής του Ελληνικού Ωδείου. Oμως από την ηλικία των 17 χρόνων «τάχθηκε» στην υποκριτική. Παρακολούθησε για μία διετία μαθήματα θεάτρου σε ανεπίσημη δραματική σχολή. Απέκτησε ύστερα από εξετάσεις την «άδεια ηθοποιού» που απαιτούσαν τότε οι αρχές από όποιον είχε σκοπό να ανέβει στο σανίδι. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1952 στην ταινία που συνσκηνοθέτησαν ο Γιώργος Ασημακόπουλος και ο Νίκος Τσιφόρος με τίτλο «Ο Πύργος των Ιπποτών». Πήρε μέρος σε πάνω από 60 ταινίες της χρυσής εποχής, ερμηνεύοντας κυρίως το «καλό παιδί» τόσο σε δραματικούς όσο και κωμικούς ρόλους Βρέθηκε και σε δύο ταινίες στην καρέκλα του σκηνοθέτη, στο «Κανόνι και το Αηδόνι» και το «Μεθύσι της σάρκας».

Η θεατρική του δραστηριότητα ήταν ανάλογη. Συνεργάστηκε για χρόνια με τον θίασο του Aδαμάντιου Λεμού. Επίσης ήταν ο πρωτοεργάτης και δημιουργός του "Παιδικού Θέατρου" της XAN. Το όνομά του βρέθηκε στη μαρκίζα για τελευταία φορά στο θέατρο "Φλόριντα" το 1974. Από τη μεταπολίτευση και ύστερα έκανε στροφή στην καριέρα του δουλεύοντας για τη διαφήμιση ως παραγωγός και σκηνοθέτης.

«Ο μεγάλος θίασος της τέχνης αριθμεί από σήμερα ένα μέλος λιγότερο», υπογραμμίζει στο συλλυπητήριο σημείωμά του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης προσθέτοντας: «O ταλαντούχος ηθοποιός, σκηνοθέτης, θιασάρχης και ιδρυτής του παιδικού θεάτρου της ΧΑΝ δεν είναι πια μαζί μας. Ο Γιώργος Καμπανέλλης, ωστόσο, μας έχει αφήσει πλούσια παρακαταθήκη ρόλων τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, ώστε να μείνει για πάντα στη μνήμη μας».

H νεκρώσιμος ακολουθία του Γιώργου Kαμπανέλλη θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη στις 3 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Mύλου.