Metal City Radio (alternative player)

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

TIMO TOLKKI: "Τέρμα η μουσική μου από όλες τις πλατφόρμες ροής"

Ο πρώην κιθαρίστας των Stratovarius, Timo Tolkki, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε την επιστροφή του με την κυκλοφορία του Timo Tolkki's Strato, έστειλε ένα μήνυμα μέσω των social media στους θαυμαστές του:

«Η δήλωσή μου σχετικά με τη μουσική μου σε όλες τις υπηρεσίες ροής:

Μετά από πολλή σκέψη, έρευνα και συζήτηση με μερικούς από τους συναδέλφους μου που σέβομαι βαθιά, αποφάσισα να αφαιρέσω όλη τη μουσική μου από όλες τις πλατφόρμες ροής.

Το Spotify έχει ανακηρυχθεί ως «σωτήρας της μουσικής βιομηχανίας». Ίσως είναι αυτό, αλλά για μένα αντιπροσωπεύει μια οντότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εταιρική απληστία με εξαιρετικά ανήθικο και άδικο σύστημα πληρωμών για εκείνους που τουλάχιστον συνήθιζαν να κρατούν ζωντανή αυτήν την επιχείρηση: μουσικούς, τραγουδοποιούς και συγκροτήματα.

Εκτιμώ το ταλέντο μου ως τραγουδοποιού και παραγωγού, ένα ταλέντο που έχω κατακτήσει με όλη μου την ενέργεια και την αγάπη μου από τότε που ήμουν 16 ετών, πολύ υψηλότερο τόσο οικονομικά όσο και ηθικά από το επιχειρηματικό μοντέλο που προσφέρουν οι τρέχουσες υπηρεσίες ροής.

Ο Daniel Ek, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Spotify, ο οποίος έχει καθαρή περιουσία 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, δεν έχει γράψει ποτέ ούτε νότα στη ζωή του. Το Spotify υποστηρίζεται από μεγάλους επενδυτές όπως η Goldman Sachs και η Blackrock και τα έσοδά του το 2022 ήταν 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και, ωστόσο, «δεν είναι κερδοφόρο». Το Spotify ανήκει σε μεγάλο βαθμό σε μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες όπως η Sony Music, η Universal και η Warner Music.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν για μένα όταν το Spotify ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσουν τίποτα σε καλλιτέχνες που έχουν μετρήσεις ροής κάτω από 1000. Ένα άλλο «καρφί στο φέρετρο», θα λέγαμε, είναι ότι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν να δημιουργούν καλλιτέχνες με Τεχνητή Νοημοσύνη που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα φυσικά.

Δεν θέλω να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο. Όλα αυτά μαζί αντιπροσωπεύουν το αντίθετο από αυτό που κάνω με τη μουσική μου. Εκφράζω την ψυχή, το πνεύμα και το ταλέντο μου μέσω της μουσικής μου και αρνούμαι να δώσω σε οργανισμούς που για κάποιο είδος συμμαχίας με αυτό που θεωρώ καταστροφική δύναμη στον όμορφο πλανήτη μας: την κραυγαλέα εκμετάλλευση ανθρώπων χωρίς κανενός είδους ηθική ή ηθική αρχή και όπου το μόνο που έχει σημασία είναι να βγάλεις όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος χωρίς να σκεφτείς κλάσματα δευτερολέπτου για τις συνέπειες σε αυτό.

Στο μέλλον, αν πρόκειται να κυκλοφορήσω κάτι, θα γίνει μέσω της δικής μου ιστοσελίδας, https://www.tolkki.art.

Μακάρι στο μέλλον οι καλλιτέχνες να αρχίσουν να πωλούν τη μουσική που θέλουν να κάνουν μέσω των δικών τους καναλιών και να προσφέρουν τη μουσική τους ίσως με κάποιο premium περιεχόμενο. Πιστεύω ότι είναι απολύτως εφικτό να το κάνεις αυτό για να διατηρήσεις την καλλιτεχνική και ανθρώπινη ακεραιότητά σου.

Ευχαριστώ όλους εσάς που ακούτε τη μουσική μου από το 1989 και με στηρίζετε ακόμα κι όταν φαινόταν δύσκολο να το κάνω.

Εύχομαι σε εσάς και τις οικογένειές σας Ειρηνικά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2024.

Αγάπη και ειρήνη."