Metal City Radio (alternative player)

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Θυμόμαστε στιγμές και γεγονότα της χρονιάς που φεύγει.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τον απροσδόκητο θάνατο του Jeff Beck, ακόμα παλεύουμε να καταλάβουμε την τεράστια αυτή αίσθηση απώλειας.

Έτσι, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ορίστε μια μικρή ματιά σε μερικές από τα μεγαλύτερες κιθαριστικές στιγμές του 2023.

JEFF BECK (Απεβίωσε 10 Ιανουαρίου). Δικαίως, ακόμα και μετά από όλους αυτούς τους μήνες, τίποτα από όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του 2023 δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το τεράστιο κενό που άφησε ο Jeff Beck.

BERNIE MARSDEN. Ήταν 24 Αυγούστου όταν ακούσαμε τα άσχημα νέα του Βρετανού θρύλου της κιθάρας, Bernie Marsden που πέθανε σε ηλικία 72 ετών.

Η MARSHALL ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (30 Μαρτίου). Και ποιοι δεν έχουν παίξει με Marshall, από τον Jimi Hendrix μέχρι τον Joe Bonamassa και τους Tool. Μιας τόσο πλούσιας κληρονομιάς που χρονολογείται από το 1962, που καμία από τις επώνυμες εταιρείες ενισχυτών δεν είναι πολύ πιο εμβληματική από τη ίδια την Marshall.

MICK MARS VS. MÖTLEY CRÜE (6 Απριλίου). Ως ο μοναδικός  κιθαρίστας στο συγκρότημα και έχοντας γράψει τραγούδια που καθόρισαν μια εποχή, όπως τα «Girls, Girls, Girls», «Dr. Feelgood» και «Same Ol’ Situation (S.O.S.)», οι συνεισφορές του Mick Mars στους Mötley Crüe δεν μπορούν να υποτιμηθούν. 

Άλλοι θρυλικοί κιθαρίστες που απεβίωσαν κατά τη διάρκεια του έτους είναι ο David Crosby, ο οποίος έγραψε την δική του ροκ ιστορία στα μέσα της δεκαετίας του '60 ως αρχικό μέλος των Byrds και αργότερα έγινε το ένα τέταρτο του folk supergroup Crosby, Stills, Nash & Young, έφυγε μόλις μια εβδομάδα μετά τον Jeff Beck.

Δύο μήνες αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο David Lindley - ο πολυοργανίστας που είχε παίξει στους Crosby & Nash, καθώς και με τους Jackson Browne, Bonnie Raitt, Rod Stewart, Dolly Parton και Ry Cooder - είχε πεθάνει, εξαιτίας μιας χρόνιας νεφρικής βλάβης που επιδεινώθηκε από τον κορωνοϊό. 
Ο λάτρης των Les Paul, Gary Rossington, το μακροβιότερο ιδρυτικό μέλος των Lynyrd Skynyrd, πέθανε τον Μάρτιο, αφήνοντας πίσω του μια νότια ροκ νότα κληρονομιάς όπως καμία άλλη. 

Άλλες αξιοσημείωτες απώλειες μέσα στη χρονιά ήταν αυτές των: Robbie Robertson (Bob Dylan/the Band), Guy Bailey (the Quireboys), Tim Bachman (Bachman-Turner Overdrive/Brave Belt), Ryan Siew (Polaris), Jack Sonni (Dire Straits), George Tickner (Journey) και ο Chris Overland (FM).

Ο MARTY FRIEDMAN ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΤΟΥΣ MEGADETH. 
Οι MEGADETH είχαν μερικούς πραγματικά κορυφαίους μουσικούς στις τάξεις τους όλα αυτά τα χρόνια, αν και οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνούσαν ότι ήταν το ζευγάρωμα του Dave Mustaine με τον Marty Friedman κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 παρήγαγε πολλές από τα καλύτερες συνθέσεις τους. 
Από το 2000 και μετά, τόσο ο Mustaine όσο και ο Friedman κινούνται σε διαφορετικούς κύκλους, από τότε - μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2023 - δηλαδή όταν οι τιτάνες του metal εμφανίστηκαν παρέα στην αρένα Budokan στο Τόκιο και έπαιξαν τα “Countdown to Extinction,” “Tornado of Souls” και “Symphony of Destruction.”

ΙΔΕΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ Guitar World – January 2024