Metal City Radio (alternative player)

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η κρίση στα ΜΜΕ και τα μέτρα για την ανεργία---Γράφει ο ο Πάνος Σόμπολος

Όσο περνούν οι μήνες τόσο περισσότερο βαθαίνει η κρίση στη χώρα μας και κανένας δεν είναι βέβαιος πότε και πού θα σταματήσει.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ όπως και όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, δέχονται – με τις εντολές του ΔΝΤ και τις ευλογίες της εργοδοσίας – ένα σκληρό χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με το αίμα και τις θυσίες των παλιών και νέων δημοσιογράφων.

Η κατάσταση είναι η χειρότερη που αντιμετώπισε ο Κλάδος μας μεταπολεμικά και θα έλεγα η χειρότερη από την ίδρυση της ΕΣΗΕΑ το 1914 οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι το 2011 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά.

Οι απολύσεις στις εφημερίδες, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται και η ελαστική απασχόληση επιβάλλεται με το έτσι θέλω.

Το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας των συμβασιούχων συνεχίζεται.

Η ελεύθερη ουσιαστική και δημοκρατική ενημέρωση γίνεται θυσία στον βωμό της εμπορευματοποίησης και της ανταγωνιστικότητας.

Η εργοδοσία αρνείται ουσιαστική και ρεαλιστική διαπραγμάτευση για τις ΣΣΕ ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι εργοδότες προχωρούν σε μείωση μισθών, ασκούν πίεση για ατομικές συμβάσεις και απειλούν για ξαφνικό λουκέτο.

Προχθές έκλεισε η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, χθες έκλεισε το ημερήσιο ΒΗΜΑ, άλλες εφημερίδες πνέουν τα λοίσθια, ενημερωτικοί σταθμοί μετατρέπονται σε ψυχαγωγικούς, ενώ σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν και στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Με αυτά τα δεδομένα δημιουργείται ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας που αποσκοπεί στην ανατροπή θεμελιωδών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την σφαγή της ελεύθερης ενημέρωσης για την εξυπηρέτηση της διαπλοκής, της εμπορευματοποίησης και της επιβολής των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών μέτρων της διεθνικής εξουσίας των μονοπωλίων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πολυτιμότερο αγαθό στον άνθρωπο είναι η υγεία. Μετά την υγεία, στη σημερινή εποχή θα έβαζα την εργασία. Πολλά δράματα παίζονται καθημερινά σε σπίτια ανέργων. Γκρίνια, διαπληκτισμοί, πείνα και απόγνωση!

Επειδή η κατάσταση στον Κλάδο μας πάει από το κακό στο χειρότερο και είναι εύκολο να κάνει κανείς διαπιστώσεις και να λέει ευχολόγια, θα ήθελα απ’ αυτή τη φιλόξενη ιστοσελίδα να κάνω τις εξής προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την βοήθεια των ανέργων.

1. Πολυθεσία: Στη χώρα μας επειδή οι μισθοί και τα μεροκάματα βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, πολλοί συνάδελφοί μας αναγκάζονται να δουλέψουν σε δύο ή και περισσότερες δουλειές στον δημόσιο και ευρύτερα δημόσιο τομέα και είναι γνωστό τοις πάσι πώς βρίσκει κανείς δουλειά στο δημόσιο. Προτείνω: Μόνο μια δουλειά στο δημόσιο με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση και οι έχοντες πάνω από δύο δουλειές στον ιδιωτικό τομέα ας τις αφήσουν (τις πάνω από δύο) για να μπορέσει να δουλέψει κάποιος συνάδελφος από τους εκατοντάδες ανέργους μας που πεινάνε.

Εννοείται ότι αυτή την πρόταση δεν θα μπορούσα να την κάνω πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια. Την κάνω σήμερα που η ανεργία καλπάζει και ο αριθμός των ανέργων δημοσιογράφων έχει ανέβει σε δυσθεόρατα ύψη.

2. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ: Το ενοποιημένο ταμείο των ΜΜΕ θα πρέπει να αυξήσει το χρονικό διάστημα αλλά και το ποσό που επιδοτεί τους ανέργους μας. Από περίπου δέκα μήνες που είναι σήμερα να αυξηθεί σε δύο χρόνια και το χαμηλότατο ποσό των 600-700 ευρώ που χορηγεί ως επίδομα ανεργίας να αυξηθεί σε 1.200 ευρώ.

Ο ΕΔΟΕΑΠ, το ταμείο Υγείας και επικούρησης των δημοσιογράφων να πληρώνει την αυτασφάλιση του ανέργου για δυο χρόνια. Εξυπακούεται ότι αν ο άνεργος βρει δουλειά νωρίτερα όλα αυτά θα παύουν να ισχύουν.

3. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΜΕ: Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χτυπήθηκαν πριν από εμάς από την οικονομική κρίση, βρήκαν συνδρομή από το κράτος οι επιχειρήσεις ΜΜΕ.

Ίσως κάποιοι με παρεξηγήσουν αλλά δεν με ενδιαφέρει, θα κάνω την πρόταση που θα βοηθήσει τους συναδέλφους μου. Προτείνω, λοιπόν, να ενισχυθούν με προγράμματα επιδότησης από την Πολιτεία με την απαραίτητη προϋπόθεση τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αν κάποιοι εργοδότες επιδοτηθούν και παράλληλα κάνουν απολύσεις προσωπικού, τότε να διακόπτεται η επιδότηση και να πληρώνουν και ρήτρα.

Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι:

α) Να βρίσκονται σε λειτουργία οι επιχειρήσεις ΜΜΕ και

β) να μη γίνονται απολύσεις συναδέλφων μας.

Ο Πάνος Σόμπολος είναι δημοσιογράφος και πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας.