Metal City Radio (alternative player)

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Scorpions live

Η βραδιά προοιωνιζόταν συναρπαστική. Το κοινό (περισσότεροι από 35.000 θεατές) κατέκλυσε το "Καραϊσκάκη" αδημονώντας για τη (νέα) ιστορική εμφάνιση των Scorpions. Τούτοι οι "σκορπιοί" με τα... τσιμπήματα τους δεν προκαλούν πόνο, αλλά ντελίριο ενθουσιαμού, παράκρουση και ρίγη συγκίνησης. Το 2o "Scorpions Festival" είχε προαναγγελθεί ως "Night To Remember" και πράγματι εξελίχθηκε ως ένα μάθημα hard rock ιστορίας από μουσικούς-ιερά τέρατα.
Έπειτα από μία θεαματική εισαγωγή, ο Klaus Meine εφορμά στη σκηνή για το πρώτο καλωσόρισμα. "Coming Home" μέσα σε αποθέωση. Ναι, οι Scorpions επέστρεψαν σπίτι τους για να τιμήσουν όσους τους στηρίζουν με απαράμιλλο πάθος και θέρμη διά ζώσης από το 1990, όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Είναι αποφασισμένοι να αποζημιώσουν ακόμη και τους οπαδούς που είναι προσκολλημένοι στην 70's καριέρα τους. Ο ήχος είναι άρτιος, ενώ ο Klaus Meine βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση βγάζοντας με άνεση τις χαρακτηριστικές ψηλές νότες του.

Δύο κομμάτια (Loving you Sunday Morning, Make it Real) από το Love Drive (1979) και ισάριθμα από το Animal Magnetism (Make it Real, The Zoo) αποτελούν ορεκτικό. Ο εμβληματικός κιθαρίστας και “ήρεμη δύναμη”, Uli Jon Roth άξιος συνεχιστής του έργου του Jimmy Hendrix ανεβαίνει στη σκηνή "ζωγραφίζοντας" στα συγκλονιστικά Pictured Life, Backstage Queen, We'll Βurn the Sky και Robot Man.

Αρκετός κόσμος δείχνει να αγνοεί τα συγκεκριμένα τραγούδια που βρίσκονται στα πρώτα άλμπουμ των Scorpions όμως οι Γερμανοί είναι απτόητοι πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης. Ακολουθούν οι μπαλάντες Send me an Angel, και Holiday. Στο τελευταίο ο βραχύσωμος τραγουδιστής κάνει ντουέτο με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Οι πρώτοι αναπτήρες ανάβουν και το κλίμα φορτίζεται συγκινησιακά. Η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη. Είναι η σειρά του Michael Schenker (που μεγαλούργησε με τους UFO και τους ΜSG) να πάρει θέση δίπλα από τον αδερφό του Rudolf. Με τον βιρτουόζο κιθαρίστα ακούγονται τα Coast to Coast (instrumental), αλλά και τα Lovedrive, Another Piece Of Meat / Dazed And Confused / Good Times Bad Times (medley).

Η ανταπόκριση θερμή ακόμη και από εκείνους που αγνοούν το βιογραφικό του Michael Schenker. Κερασάκι στην τούρτα το Doctor Doctor των UFO σε μία σπέσιαλ διασκευή. Γονείς με τα ανήλικα παιδιά στην αγκαλιά τους, "σκληροπυρηνικοί" φανς των Scorpions, άνθρωποι κάθε ηλικίας αντιλαμβάνονται πως δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη συναυλία.

Στο Tease me, Please me που ακούγεται αρκετά heavy, καλλίγραμμες χορεύτριες δίνουν ένα διαφορετικό τόνο στο πίσω μέρος των σκηνικών συνοδεύοντας με τα λικνίσματα τους το συγκρότημα. Μετά το 321, ο ντράμερ James Kottak επιδίδεται σε ένα εντυπωσιακό σόλο έχοντας και την βοήθειας της γοητευτικής (ελληνικής καταγωγής) συζύγου του Αθηνάς (πρόκειται για την αδερφή του Tommy Lee). Xάϊλαιτ το χτύπημα με τις μπαγκέτες στις χορδές του μπάσου του Pawel Maciwoda. Το show συνεχίζεται. Ο τρίτος special προσκεκλημένος της βραδιάς, Herman Rarebell αντικαθιστά στα ντραμς τον... διαδοχο του Kottak για τα Βlack Out και No One Like you.

Τελευταίο κομμάτι πριν το encore το Big City Nights. Το τελευταίο μέρος της βραδιάς ήταν το πλέον εντυπωσιακό. Ερμηνεύονται διαδοχικά οι μπαλάντες Still Loving You, και Wind Of Change όπου όλοι οι θεατές ενώνουν τις φωνές τους. Οι εκπλήξεις δεν σταματούν. Στη σκηνή βρίσκονται εκ νέου πρώην και νυν μέλη των Scorpions. Πριν από το grand finale είναι ώρα για ξέφρενο rock'n roll διασκευάζοντας το διαχρονικό Long Tall Sally του Little Richard. Ο Klaus Meine κάνει επίδειξη των ελληνικών με άψογη προφορά ανάμεσα στα κομμάτια ενώ αναδύονται τεράστιες φλόγες πάνω στη σκηνή! Ο επίλογος γράφεται με το κλασικό Rock Yoy Like Α Hurricane. Η σεμνή τελετή λαμβάνει τέλος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συγκρίνουν το θέαμα που παρακολούθησαν με τη συναυλία των ACDC. Υπερβολή; Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας...

Setlist: 1. Coming Home, 2. Loving You Sunday Morning, 3. Is There Anybody There, 4. Make It Real, 5. The Zoo, 6. Pictured Life (With Uli Jon Roth),7. Backstage Queen (With Uli Jon Roth), 8. We’ll Burn The Sky (With Uli Jon Roth), 9. Robot Man (With Uli Jon Roth), 10. Send Me An Angel,11. Holiday (με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου), 12. Coast To Coast (With Michael Schenker), 13. Lovedrive (With Michael Schenker),14. Another Piece Of Meat / Dazed And Confused / Good Times Bad Times medley (With Michael Schenker),15. Doctor Doctor (Ufo Cover) (With Michael Schenker),16. Tease Me, Please me, 17. 321,18. Kottak Attack (Drum Solo),19. Blackout (With Herman Rarebell), 20. No one Like You (With Herman Rarebell), 21. Big City Nights, 22. Still Loving You, 23. Wind Of Change, 24. Long Tall Sally (With Uli Jon Roth, Michael Schenker, Herman Rarebell), 25. Rock You Like A Hurricane.

* Οι Ελληνες Spitfire που άνοιξαν την βραδιά δικαίωσαν με το παραπάνω την επιλογή ως support μπάντα αποδίδοντας με χαρακτηριστική άνεση και πειστικότητα τις μεγάλες επιτυχίες τους από τα μέσα της δεκαετίας του '80 μέχρι το πρόσφατο άλμπουμ τους από το come back "Die Fighting". Σταθερή αξία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου που "ζέστανε" τον κόσμο για περισσότερα από 90 λεπτά ευχαριστώντας το κοινό που τον στηρίζει για περισσότερα από 35 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας.

http://www.cosmo.gr/Music/Hellas/244369.html